Västernorrland

Får vänta tre månader på föräldrapenning

Föräldrar som söker föräldrapenning ska få sina pengar 30 dagar efter ansökan. Men nu i sommar får föräldrar vänta i upp till två månader på beslut och upp till tre månader innan pengarna kommer.

I vanliga fall tar det 4 veckor att få svar på sin ansökan om föräldrapenning, men i sommar kan det ta mer än två månader innan pengarna kommer. Väntetiden ökar varje sommar eftersom extra många vill ta ut föräldrapenning, samtidigt som Försäkringskassans personal har semester. I år gör Försäkringskassan dessutom en omorganisation och hinner därför med ännu mindre. I juli låg mer än dubbelt så många obehandlade ansökningar som året innan, 125 000, och väntade hos Försäkringskassan.

– Vi har ju satt in flera olika åtgärder för att minimera de förlängda handläggningstiderna på föräldrapenning men det vi hittills har gjort har inte varit tillräckligt, säger Urban Viklund.

Urban Viklunds råd till den som ska bli förälder till ett sommarbarn är att ansöka om föräldrapenning redan under våren. Den som vill ha pengar så snart som möjligt ska ansöka via nätet, vilket är säkrare och snabbare.

Stefan Magnusson tycker att det är dåligt att det är lång väntetid på att få föräldrapenning under sommaren. Och säger att det de som söker ofta är i behov av pengarna och det är då olyckligt om de måste vänta flera månader.

– Är det semestertider bör man var organiserad så att verksamheten ändå fungerar. Det gäller de flesta andra ställen och de bör gälla Försäkringskassan också, säger han.

Helene Nyberg och Anne Markowski
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista