Västernorrland

Antalet djurförbud ökar

Antalet beslut om djurförbud och omhändertagande av djur ökar i landet. Men i Västernorrland varierar siffrorna från år till år.

Hittills i år har tre personer i Västernorrland belagts med djurförbud för bristande djurhållning, medan ingen fick ett sådant förbud i fjol. Sedan 2000 har totalt 25 personer i länet fått djurförbud.

– Ett exempel är att kommunen gjort besök hos en djurägare vid ett antal tillfällen och förelagt om åtgärder. Efterlevs inte detta kan kommunen anmäla hos länsstyrelsen om att få pröva frågan om eventuellt djurförbud. Har djurägaren blivit dömd enligt brottsbalken för djurskyddsbrott, så ska vi ta upp frågan om djurförbud direkt, säger Göran Lundström som är förste länsaccesor vid Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det är kommunerna som har ansvaret för tillsynen över våra djur, vilket innebär att människor som plågat eller misskött sina djur kunnat fortsätta ha djur trots djurförbud genom att flytta till en ny kommun och på så sätt byta tillsynsmyndighet.

SVT:s Uppdrag granskning berättade för en tid sedan att 28 bönder till och med fått EU-bidrag för nötkreatur, trots att de belagts med djurförbud.

Men nu utarbetas ett nationellt register över de personer som har djurförbud.

Något Göran Lundström ser fram emot.

– Det är alldeles utmärkt bra. En del kanske tror att de blir fri sitt förbud om de byter län, men så är det inte. Det är ju den mottagande kommunen som ska kontrollera att personen inte har djurförbud. Det är därför man vill ha sådana här register, så man inte missar någon, säger Göran Lundström.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista