Fler jobb väntas i länet nästa år

Arbetslösheten i länet väntas fortsätta öka under året. Det enligt länsarbetsnämndens prognos för 2003 och 2004 som presenterats idag. Men prognosen talar också för en snar ljusning, redan nästa år räknar man istället med arbetskraftsbrist.
Nedgången som väntas under det närmsta året beror mycket på konjunkturen enligt länsarbetsdirektör Gunnar Fors. - Men å andra sidan har vi botniabaneinvesteringar och stora områden där det är brist på arbetskraft, säger Gunnar Fors. Ljusningen väntas komma redan nästa år. Gunnar Fors tror att det kommer att finnas en efterfrågan inom alla yrkesgrupper, men inom offentlig sektor gäller det främst inom vård och utbildning. Inom privat sektor kommer efterfrågan öka på tekniker, cnc-operatörer och civilingengörer. Gunnar Fors ser inga yrkesområden som han vill avråda folk från att satsa på. - Det viktigaste är att man satsar på en ordentlig utbildning, säger han. Tillhör man en yrkesgrupp där det är överskott på den ort där man bor är rådet från Gunnar Fors att man satsar på vidareutbildning eller att känna efter vad man värderar högst: den ort man bor på eller det yrke man har. Vill man prompt bo kvar på en ort kanske omskolning är det enda återstående om det inte finns jobb. För den som vill vara helt säker på att vara attraktiv på arbetsmarknaden inom hela länet har Gunnar Fors ett säkert råd. - Den efterfrågan som finns överallt i länet är ju inom vården, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".