Foto Lars Pehrsson / SvD / SCANPIX
Örnsköldsvik

Stor brist på kyrkomusiker

I framtiden kan många församlingar stå utan kantorer. Därför anordnar Härnösands stift i veckan ett orgelläger för barn och ungdomar på Mellansels folkhögskola.

Det är femte sommaren som Härnösands stift arrangerar orgelläger för unga. Totalt deltar 30 barn och ungdomar mellan sex och nitton år i årets orgelläger, som pågår till och med lördag. De flesta deltagarna kommer från Västernorrlands- och Jämtlands län.

En av deltagarna är Matilda Byström och hon vet vad hon tycker är det svåraste med att spela orgel.

– Det är mer att koncentrera sig på än när man spelar piano, eftersom man måste spela med både händer och fötter, säger hon och tillägger att hon inte är säker på om hon skulle vilja jobba som kyrkomusiker i framtiden.

Helene Lundqvist Dahlén är stiftsmusiker och hon menar att rekryteringen till kyrkomusiken måste vara ett långsiktigt arbete.

– Det viktigaste är det arbete som sker på hemmaplan under resten av året. Därför satsar vi ganska mycket på kyrkomusiker som vill undervisa, för det är ju dem som tar hand om de här barnen och ungdomarna resten av året. Det här lägret är mest bara för att de ska få träffa likasinnade, säger Helene Lundqvist Dahlén.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista