Västernorrland

Svårt att få jobb efter hästutbildning

Mellan 400 och 500 personer i Jämtlands och Västernorrlands län går på en gymnasiutbildning med hästinriktning. Gymnasierna lockar med hästarna och främst tjejer är intresserade. Men väldigt få kommer att få ett jobb efter gymnasiet.

Efter skolan blir studenterna hästskötare. I princip är man behörig att söka vilken utbildning som helst efter gymnasiet men det krävs en rejäl satsning på studier i alla ämnen vare sig man vill bli ridlärare eller läkare.

Av alla dom 400-500 som utbildas i dag tror Hasse Andersson bara runt 30 kommer att jobba professionellt med häst om tio år. Utbildningen är ändå inte onödig, menar han eftersom många inte skulle gått gymnasiet alls om dom inte fått syssla med häst.

Vill man arbeta med häst direkt efter gymnsiet är är det kontakter och praktik som gäller. Det innebär ofta att man arbetar mot mat och logi men utan lön i ett stall.

Sofi Andersson börjar snart tredje året på naturbruksgymnasiet i Ås, just nu jobbar hon som hästskötare på Tanne ridskola. Hon är ganska optimistisk och menar att det går att få jobb.

– Man kan vara lärling, man kan gå ungdomsledarkurser och sen ridlärarkurs som inte är på högskolenivå, säger Sofi Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista