Västernorrland

En poäng för GIF

En drömstart för Gif Sundsvall blev det när laget mötte AIK i fotbollsallsvenskan på lördagen. Linus Hallenius hittade nätet redan efter en minut, men AIK kvitterade och matchen slutade 1-1.

71 sekunder. Så länge fick AIK:s nye målvakt Tomi Maanoja hålla nollan i sin allsvenska debut.

Men trots mardrömsdebuten så hyllades han efter 1-1 borta mot Gif Sundsvall.
– Han styr försvaret med stor pondus. Magkänslan säger att han har potential att bli riktigt bra, sade AIK-tränaren Rikard Norling.

Knappt hade Tomi Maanoja hunnit ställa sig till rätta mellan stolparna i sin allsvenska debut innan det var dags att plocka bollen ur nätmaskorna. I matchens första anfall missbedömde Per Karlsson Christian Söderbergs långboll och den hete Gif-talangen Linus Hallenius var snabb att utnyttja situationen och placerade enkelt in bollen.
– Det är aldrig roligt att släppa in ett tidigt mål. Jag hatar att släppa in bollar. Men jag bestämde mig för att inte fokusera på målet utan det var bara att hoppa upp i sadeln igen, sade Maanoja.

”Sparka och spring”
Upp i sadeln hoppade också gästande AIK efter mardrömsstarten. Efter en stark första kvart av Sundsvall tog AIK över mer och mer. När Jorge Anchén kvitterade till 1-1, på ett liknande sätt som Hallenius gjorde sitt mål, så kändes det helt logiskt.

AIK fortsatte sedan att föra matchen, men hade svårt att komma fram till de riktigt heta chanserna.
– Vi gick in i matchen med inställningen att sätta fighten i första rum och låta kvaliteten komma i andra. Och spelarna kämpade hårt för klubben i dag, sade Norling.

Just kämpaandan var det inget större fel på hos något av lagen, men med kvaliteten var det sämre.
– Andra halvlek höll inte allsvensk klass, det var mest sparka och spring. Passningar på tio meter gick till fel adress och vissa passningar satt uppe vid adamsäpplet, analyserade Sundsvallstränaren Per Joar Hansen.

Maanojaräddning
AIK hade två träffar i målställningen i första halvlek. Hemmalagets bästa chans till tre poäng hade Joel Cedergren, men hans nick från nära håll kunde Tomi Maanoja styra till hörna.

– Jag är nöjd med den räddningen, det är en av mina styrkor att mota bollar. Men jag är så klart inte nöjd med en poäng i dag, jag vill alltid vinna. Men det var roligt att spela och förhoppningsvis kommer det fler chanser framöver, sade den finske målvakten.

Och så lär det bli, för även tränare Norling var nöjd med sitt senaste nyförvärvs debut.
– Han visar att han har potential att bli riktigt bra. Det är lite magkänslan som säger det, men sättet som han sätter igång spelet och bestämdheten när han rullar ut bollar imponerar. -Han styr försvaret med stor pondus och gör också en riktigt bra räddning på slutet.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista