Västernorrland

Fyrarna öppna för besökare

Idag söndag är det den internationella fyrdagen. En dag då många fyrar runt om i landet håller öppet för allmänheten som kan få en inblick i hur det vara att jobba och leva på en fyr.
I länet håller fyren på Lungön och Brämön öppet för allmänheten.

Den Internationella fyrdagen firades första gången för sex år sedan och firas sedan dess varje år den tredje söndagen i augusti.  Förra året besöktes de svenska fyrarna av omkring 6000 personer.

Förutom i Sverige firas dagen bland annat i Australien, Belgien, Danmark och storbrittanien.

Fyrarnas existens är starkt hotad och det är inte sannolikt att fler bemannade fyrplatser kommer att byggas. Därför vill man öka intresset för de fyrar som finns och det kulturarv som vilar hos dom.

En av fyrarna som håller öppet är den på Brämön, vid inloppet till Sundsvall. Mellan tolv och tre hålls den öppen idag, för den som kan ta sig dit vill säga. Båttransport får man ordna själv. Men för den som tar sig dit, väntar en spännande guidetur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista