Härnösand

Skolor tvingas betala hallhyra

I Härnösand kommer skolorna hädanefter att tvingas betala när dom vill utnyttja kommunens idrottshallar och planer.
75 kronor per timme ska det kosta att använda sig av hallar och planer på Högslättens idrottsanläggning samt Myrans fotbollsplaner på Härnön.

Conny Hagwall är lärare på Brännaskolan och tänkte boka plats på Högslättens idrottsanläggning för friidrottsträning med eleverna, men han backade ur när han hörde att det nu kommer att kosta 75 kronor per timme:

-Det är mycket pengar för oss. Och pengarna ska tas ur samma påse som pengarna till läromedel; böcker, pennor osv. Nu får vi nog träna friidrott på vår egen skolgård istället, säger han.

Bertil Ericsson som är fritidschef i Härnösands kommun förklarar beslutet med att man måste få in dom här pengarna från skolan för att klara av sin egen budget. 90 000 kronor per läsår räknar han med att få in i hallhyror från skolan.

Han har informerat skolförvaltningen om detta redan tidigt i år men informationen verkar inte ha spridits. Conny Hagwall och hans kollegor hade inte hört någonting alls innan dom i måndags ringde för att boka plats på Högslätten.

Nu närmast är det BRI-olympiaden, en friidrottstävling för alla Härnösands kommuns elever i åk tre, fyra, fem och sex som är i farozonen. Just nu finns inga pengar att betala planhyror med, säger Conny Hagwall.

Men fritidschef Bertil Ericsson säger att han är beredd att diskutera just BRI-olympianden och se om det går att lösa.

Conny Hagwall tror att skolorna hädanefter kommer att utnytta anläggningarna mycket mindre, till nackdel för eleverna t ex på Brännaskolan som har väldigt nära till Högslätten. - Och det är ju samma pengar som kommunen försöker flytta runt, menar han. Anläggningarna kostar, även om ingen använder dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista