Lastbilschaufförerna i Norrland är mer utsatta för vibrationer än de i södra Sverige. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Västernorrland

Förare i norr mer utsatta än de i söder

Lastbilschaufförer i norrland löper större risk att drabbas av ryggproblem, nackproblem och halkolyckor än förare i södra Sverige. Det visar en undersökning som vägverket konsult gjort.

Att det är så här beror på att vägarna är sämre i norr och att förarna därför utsätts för vibrationer och krängningar i större grad än i söder.

– Undersökningen registrerade vibrationer långt över arbetsmiljöverkets gränsvärden, säger projektledaren på vägverket konsult, Johan Granlund.

Undersökningen har gjorts av vägverket konsult och det var längs väg 331 mellan Timrå och Ramsele, den så kallade bävervägen, som testerna gjordes. En vägsträcka som utgör ett bra snitt av de norrländska vägarna menar Johan Granlund.

– Det finns vägar som är mycket värre till och med, säger han.

I en av lastbilschaufförernas hytt satte man in ett mätinstrument som registrerade varje liten vibration och krängning.

När vägen lutar och därmed orsakar krängningar för lastbilen utsätts föraren för halkolycksrisker.

– Sidkraften på vissa sträckor var i samma styrka som en skarp sväng. Och det var på en raksträcka, säger Johan Granlund.

Oskar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista