Norrlandslänen vill rädda lador

Norrlandslänen har ansökt om 90 miljoner kronor från Riksantikvarieämbetet för att rusta upp ladorna. Hittills har pengar beviljats till en förstudie.
Nu har länsstyrelsen i Jämtland fått 215 000 kronor för att göra en förstudie till projektet Ladans landskap. Norrlandslänen har ansökt om 30 miljoner kronor per år i tre år för projektet. Det är en stor summa, men enligt Jesper Larsson, biträdande länsantikvarie i Jämtland, skulle pengarna bara räcka till att renovera tio procent av alla lador. Det skulle innebära att ungefär 800 lador i västernorrland skulle bli renoverade. Särskilda områden, som kallas riksintressen, skulle prioriteras. I Västernorrland finns ungefär 80 sådana riksintressen, bland annat i Liden, Norabygden och Edens by. Att projektet har dragit igång nu beror på att läget börjar blir akut för ladorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista