Kramfors

Älgbetesskador i Höga Kusten området

Det finns oacceptabla älgbetesskador på skogen i Västernorrland, det enligt älgbetesinventeringen (ÄBIN) som genomförts av bland annat Skogsstyrelsen. I Höga Kusten-området har 16 % av % av de träd som kommer att vara viktiga i beståndets utveckling färska stamskador vilket är långt ifrån det mål som skogsnäringen har satt upp, vilket ligger på 2 %.

– En del forskare hävdar at en ökning av mängden tallskog skulle kunna minska skadorna. Risken med detta är att älgpopulationen ökar. Mer intressant är de stora skador som finns i områden med mycket tall t ex området runt Björna socken i Örnsköldsvik. Där utgör tallbestånden en stor del av skogsbruket och skadorna är stora, 3 gånger så stora som målnivån, säger inventerare Per Hallgren.

Hur man ska kunna minska skadorna är oklart, men enligt inventerare Per Hallgren är det en skogspolitisk fråga där tillexempel en minskning av älgstammen skulle medföra mindre skador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista