Västernorrland

Många tomma studieplatser vid Mittuniversitetet

Mittuniverstetet har många tomma studieplatser till sina utbildningar i höst. Nästan 500 studieplatser står just nu tomma och om de inte fylls kan det ekonomiskt påverka hela universitetet negativt. Det menar kårordförande i Sundsvall Magnus Runsten som efterlyser en tydligare nisch på de utbildningar som går bra.

– Jag tror att det kan vara en lite för stor kostym kanske, jag tror att det kan krävas en viss nischning liksom, säger Magnus Runsten, kårordförande.

På webbsajten studieplatser.nu listas över 4000 kurser och program i landet som fortfarande står tomma. Mittuniversitetet står för nästan 500 av dem, bara Umeå Universitet har fler lediga platser inför höstterminen.

Om många studieplatser står tomma när terminen startar innebär det mindre intäkter för skolan efter som de får mellan 50 000 till 100 000 kronor per elev.
För att locka fler studenter kommer nu Mittuniversitet att nischa sig tydligare mot det som gör Västernorrland och Jämtland lite unikt.
– Det handlar om turism, hälsa och skogsnäringarna, säger rektorn på Mittuniversitetet Anders Söderholm.

Christer Suneson
Christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista