Sundsvall

Protester mot avfallsplats i Huljen

I Huljen, väster om Bergsåker i Sundsvall, pågår just nu en namninsamling. De som bor i området protesterar mot bolaget Ragnsells planer på att lägga en avfallsplats i området.

Carina Sjöberg är ordförande i Huljens byaförening, och hon menar att en avfallsplats för miljöfarligt avfall som tungmetaller och arsenik i Huljen skulle medföra flera negativa miljöaspekter. Hon säger att de är rädda för att avfallet på något sätt ska sprida sig och påverka deras dricksvatten. Flera som bor i Huljen har inte kommunalt vatten utan har istället egna brunnar:

– Vi har bekostat våra brunnar själv, vi får ju ha våra egna kontroller själv och det är ju inte alla som har den ekonomin för det kostar rätt mycket och skicka.

Carina säger också, att förutom rädsla över att avfallet på något sätt skall påverka deras vatten, kommer dom lastbilar som fraktar avfallet att orsaka buller, och ytterligare ett problem enligt Carina, är att en avfallsdeponi i området i längden skulle kunna minska fastighetsvärderna:

På Ragnsells kontor i Luleå, har man inte hört talas om dom protester som finns i Huljen, trots att Carina och byaföreningen i Huljen redan har skickat in en skrivelse, som även miljökontoret fått ta del av.

Tomas Näslund, behandlingschef på Ragnsells region norr, säger att det inte alls är säkert att en avfallsdeponi kommer att läggas i Huljen, utan menar att man just nu har tittat på flera möjliga platser i Västernorrland och att en miljöutredning ska göras innan något beslut tas.

– Vi tittar ju på en lokalisering i Västernorrland, och det har varit en av de platser som vi har tittat på. Vi har inte utrett den fulla miljökonsekvensbeskrivningen, den är vi inte färdig med, så därför har vi inte bestämt oss.

Therés Bylund
theres.bylund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista