Ecce Homo avslutas idag
ÄÖrnsköldsvik

Kontroversiell utställning stänger i dag

I Örnsköldsvik avslutas i dag fotoutställningen ”In hate we trust och Ecce Homo - 10 år senare”.

En utställning som i våras väckte häftiga reaktioner.

Utställningen Ecce Homo, som framställer Jesus tillsammans med homosexuella män och kvinnor, fick många att reagera negativt när den presenterades i våras.

Bland annat gick en moderat kommunpolitiker till hårt angrepp och krävde att utställningen skulle stoppas och att museitjänstemännen skulle avgå.

Flera av arrangörerna fick också ta emot hotfulla brev och meddelanden från upprörda personer.

- Många av de som har varit kritiska och som kommit hit för att se vad det egentligen handlar om, har gått härifrån betydligt mer positiva än de var när de kom. Och det tror jag beror på att vi har sett till att vi kan få förklara och föra en diskussion om bilderna, säger Ulf Edberg som är museiintendent vid Örnsköldsviks museum och konsthall.

Ulf Edberg har själv fått ta emot flera brev och telefonsamtal från upprörda människor. Ibland har det varit fråga om förtäckta hot.

Men det är inget som kommer att få Örnsköldsviks museum och konsthall att ändra sin framtida repertoar.

- Vi kommer att fortsätta utställningar som belyser samhället och som kan uppfattas som komplicerade. I slutet av november kommer vi till exempel nog att ha en queer-filmfestival i Örnsköldsvik, säger Ulf Edberg.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista