Härnösand

Ny Härnösandsskola för elever som inte når nationella målen

På måndag öppnar en ny skola i Härnösand för elever som av olika anledningar inte klarar av att nå de nationella målen i grundskolan.

På Kusthöjdens skola ska det gå elever från årskurs ett till årskurs nio och målet att dom ska kunna flytta tillbaka till sina gamla skolor igen när dom kommit i kapp kunskapsmässigt.

Under måndagen kommer åtta elever som ska undervisas av sex specialutbildade lärare.

– Det gäller att hitta de luckor som behöver fyllas igen och sedan fylla igen dem, säger Thomas Järnankar som är lärare i svenska och samhällskunskap på Kusthöjdens skola.

– Med hög lärartäthet kommer vi att ha mycket mera tid att äga åt var och en och att individualisera undervisningen. Det är helt annorlunda än att vara en lärare med 25 elever i klassrummet.

Några elever kanske bara behöver gå här några månader medan andra blir kvar ett par år. Och målet, säger Thomas Järnankar, är att eleverna ska kunna återvända till sin gamla skola, klara de nationella målen och kunna söka vidare till gymnasiet.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista