Västernorrland

Skolfack kräver mer pengar till skolan

Regeringens satsning på 300 miljoner kronor under tre år för att stärka läs och skrivinlärningen i skolan räcker inte, grundskolan behöver en ny skolmiljard varje år för att klara sitt uppdrag.

Det kräver lärarförbundet när man för första gången idag firar Skolans dag.

Lärarförbundet kräver ytterligare resurser till grundskolan. Kravet på regeringen är en miljard kronor. Varje år.

-Tillskottet ska användas till bättre och snabbare stöd till yngre elever, säger Johanna J Åstrand från Örnsköldsvik och med i skolverkets förbundsstyrelse.

Regeringens satsning på 300 miljoner kronor per år i tre års tid för att stärka läs och skrivinlärningen är en bra början. Men inte tillräcklig säger Åstrand och fortsätter:

-Idag betalar vi ut 1,5 miljarder kronor för att många elever tvingas gå det individuella programmet. Bara i Örnsköldsvik är den kostnaden 15 miljoner för kommunen.

-Våra politiker måste inse att hjälpen ska sättas in tidigt.

Lärarförbundet kräver också att lärarna-precis som läkarna- ska få ordinationsrätt. Den lärare som ser att en elev behöver särskilt stöd ska ha den rätten att se till att hjälpen finns tillhands.

-Idag blir man mest frusterad då man känner att man inte räcker till, säger Annika Lundell, lärare på Sörlidenskolan i Örnsköldsvik.

-Skulle vi lärare få ordinationsrätt kan det också vara ett sätt att sätta tryck på politikerna som fördelar pengarna, säger Lundell.

Lennart Sundvall
lennart.sundvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista