Frisörers hudproblem utreds

Frisörer riskerar hudproblem när de hanterar kemiska ämnen.

Därför startar vid årsskiftet en treårig studie för att försöka ta reda på vilka risker frisörerna utsätts för i sitt arbete.

I en treårig studie ska man försöka ta reda på vilka hudproblem de olika kemikalierna kan ge, till exempel vid färgning.

Studien leds av Marie-Louise Lind, som är yrkeshygieniker vid Arbets- och miljömedicin i Stockholm.

- Risken att drabbas av hudallergier är större bland frisörer än bland allmänheten i övrigt. Ett exempel på kemikalier är paraphenylendiamine som tidigare var förbjudet i hårfärger i Sverige. Men i och med EU-inträdet blev det tillåtet igen. Jag tycker man borde se över allergiriskerna med hårfärger, säger Marie-Louise Lind.

I undersökningen som inleds vid årsskiftet ska ett tiotal frisörer undersökas och under tre år ska det tas ingående prover på frisörernas händer före och efter varje arbetsuppgift, som till exempel vid en färgning.

Lars-Erik Jacobsson driver en frisörsalong i Örnsköldsvik och har arbetat länge med frågor kring frisörenas arbetsmiljö. Bland annat som ordförande för Sveriges Frisörföretagares riksorganisation.

- Eftersom vi har händerna i vatten hela dagarna tappar vi hudfettet och då bli huden mer mottaglig för kemikalierna. Det är därför vi alltid ska använda skyddshandskar. Men de produkter som finns i dag tycker jag är bra. Leverantörerna har jättestora labratorier och de inser ju att en dålig produkt inte säljer, säger Lars-Erik Jacobsson.

Marcus Olofsson

marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista