Örnsköldsvik

Elöverkänsliga kan få egna områden

I Örnsköldsvik vill kommunen skapa särskilda lågstrålande områden, där elöverkänsliga personer ska kunna vistas. Något de är ensamma om bland länets kommuner, visar SR-Västernorrlands undersökning.

Men det är inte alldeles lätt att peka ut den här typen av områden. I botten finns fortfarande frågan om huruvida elöverkänslighet är ett verkligt problem eller inte.

- Det låter bra att kommune vill göra något för oss. Men det gäller ju att de kan skydda de här områdena. Pengarna får inte ha någon makt. Det får inte etableras vindkraft eller industrier som drar in pengar och som får kommunen att falla till föga, säger Ellen Aronsson, som är elöverkänslig och bor i Bjästa, söder om Örnsköldsvik.

Redan ifjol diskuterade Örnsköldsviks kommun möjligheten att peka ut särskilt strålningsfria områden i kommunens översiktsplan.

Nåt man då konstaterade att man inte skulle göra eftersom det skulle kunna ställa till problem med tanke på framtida företagsetableringar eller inflyttade som vill använda elapparater.

Men nu ett år senare har man istället mildrat skrivningen, från strålningsfria områden, till lågstrålande områden.

– Våra politiker ville gå vidare i den här frågan och se om man kunde lösa detta på något bra sätt. Och när man förde in begreppet ”lågstrålande” så ses det som betydligt mer realistiskt än ”strålningsfritt”, säger Tommy Dickens, planeringschef vid Örnsköldsviks kommun.

Han säger också att kommunen inte alltid har makten att förhindra framtida etableringar. Ett företag som nekas att bygga i den här typen av område kan överklaga och då är Tommy Dickens osäker på om argumentet att behålla området så strålningsfritt som möjligt räcker.

I en enkät som skickades ut till länets samtliga kommuner ställdes frågan om kommunen hade inrättat eller hade planer på att inrätta särskilt lågstrålande områden.

Ingen kommun har pekat ut sådana områden, eller har planer på att göra det.

I Timrå kommun har elöverkänsliga själva valt att bosätta sig i områden med lägre strålning, men det är inget resultat av kommunal planering.

I Härnösand och Sollefteå ska man påbörja en ombearbetning av kommunens översiktsplan och tror då att diskussionen om lågstrålande områden kan komma upp då.

Inte heller Kramfors kommun har för närvarande några planer på lågstrålande områden.

Där grundar sig beslutet att inte inrätta sådana områden på att kommunen inte tycker att det finns så många olika teorier och inga direkta vetenskapliga belägg vad gäller elöverkänslighet.

– Jag blir konfunderad när jag hör det. Det finns faktiskt väldigt många medicinska belägg som bevisar strålningens risker. Att en kommun säger att det inte finns belägg är bara rädsla och okunnighet, säger Ellen Aronsson.

Marcus Olofsson
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista