Sundsvall

Juridiken har malt färdigt - nu kan E14 få ny beläggning

Enligt Vägverket är flera vägar i Västernorrland så dåliga att de är trafikfarliga. Arbetet med ny beläggning på ett flertal av länets vägar skulle påbörjats i början av juni, men juridiska processer har försenat arbetsstarten. På E14 är de juridiska turerna nu klara och beläggningsarbetet kan starta.

Peter Lundström bor i Nedansjö och kör varje dag E14 till sitt arbete i Sundsvall, en väg som enligt honom borde ha reparerats för länge sen.

– Jag tycker den är fruktansvärt värdelös, det är under all kritik.

Jan-Erik Lundmark på Vägverket ansvarar för drift och underhåll i Region Mitt, och han både förstår kritiken och beklagar att situationen har uppkommit.

– Det som har hänt är att vi fastnatt i rättssystemet och inte kunnat avsluta upphandlingen.

Från början hade NCC och Skanska fått uppdraget av Vägverket, men PEAB överklagade beslutet och processen drog ut på tiden.

– Skanska och NCC har sedan också överklagat det här beslutet. Entreprenörerna är fullt medvetna om att de här processerna drar ut på tiden, säger Jan-Erik Lundmark.

Just nu är arbetet förenat cirka tre månader. Jan-Erik Lundmark på Vägverket och Mattias Jonasson på Peab har olika uppfattningar om hur lång tid det nu kommer att ta innan allt är klart. Man kommer att börja med E14 mellan Sundsvall och Matfors, senast 15 september ska allting ska vara klart.

Som vi har berättat tidigare kommer hastigheten på länets vägar att sänkas nu i september, men Jan-Erik Lundmark säger att dom kanske behöver sänkas ännu mer.

– Det är fullt möjligt att vi måste sänka hastigheterna därför att vi inte hunnit gjort det arbete vi behöver göra.

Peter Lundström tycker att det är dåligt att det ska ta så lång tid.

– Det är så när det ska vara så mycket mygel om allting, och då är det vi bilister som får stå för det. Det är ju våra bilar som går sönder.

Lasse Edfast

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista