Västernorrland

Dyra läkemedel tär

Landstinget i Västernorrland kommer att få läkemedelskostnader på över 700 miljoner kronor i år och priset för vissa av läkemedeln har skjutit kraftigt i höjden under de senaste åren.

Cytostatika, cancermediciner, har till exempel blivit elva gånger dyrare sedan år 2000.

Lena Carlsson är chef på onkologkliniken, Sundsvalls sjukhus.

Onkologkliniken på Sundsvalls sjukhus hade 2007 en kostnad för sina cancerläkemedel på över 33 miljoner kronor. Det kan jämföras med år 2000 då läkemedeln bara kostade tre miljoner kronor.

Det här beror på att det kommit många nya läkemedel mot just cancer och de allra flesta är framtagna av privata företag som har patent på läkemedlet. Därav också det höga priset.

Även andra kliniker som medicin- och ögonkliniken har också fått känna av de kraftiga prishöjningarna. Till exempel kostar en ett års behandling med en ny medcin mot gula fläcken på ögonklinken över 80 000 kronor per patient.

Lena Carlsson på onkologkliniken tror att läkemedelskostnaderna för landstinget kommer att stiga ytterligare.

– Det finns många nya, dyra läkemedel på väg in på marknaden. Det glädjande är att de hjälper många människor, säger Lena Carlsson.

Christer Suneson

christer.suneson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".