Pitbullterrier.
Sundsvall

Kamphundar attackerade polishund

En 28-årig Sundsvallbo var i söndags inblandad i ett bråk vid en ravefest i Enköping i Uppland som slutade med att polisen sköt 28-åringens två kamphundar efter att hundarna attackerat en polishund.
Polishunden blev så illa skadad att den kanske måste sluta som polishund.
I tumultet sköt polisen mot de två aggressiva hundarna, den ena dödades och den andra skadades.

Den 28årige Sundsvallsbon är också åtalad för att tillsammans med sin bror misshandlat och bussat sina två kamphundar på en ensam man i centrala Sundsvall i juni i år. Rättegången om det brottet inleds nästa vecka.

Den attackerade polishunden, som är av rasen, malinå, har opererats på djursjukhuset i Ulltuna, men vårdas nu i hundförarens hem.

Skadorna, både de fysiska och psykiska, är så allvarliga att hunden kanske inte kommer att kunna arbeta mer som polishund.

Med alltfler kamphundar ute i samhället var gårdagens incident inte helt oväntad, säger Roger Zetterberg, chef för Uppsalapolisens hundenhet.

Den 28-årige Sundsvallsbo som äger pitbullterrierna är nu misstänkt för brott mot lagen om tillsyn av hund och katt.

Efter att brottsutredningen och polisens egen internutredning är klar kommer mannen sannolikt att krävas på ett skadestånd på tusentals kronor av polisen.
Storleken grundas dels på vårdkostnaderna för den skadade polishunden, dels för att skola upp en ny polishund om det skulle behövas, något som kan ta ett par år.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".