Sundsvall

Nivrenaskolan bryter mot Skolverkets bestämmelser

De senaste åren har många skolor i landet fått kritik av Skolverket för att de har konfirmationsundervisning på schemat, men på Nivrenaskolan i Njurunda har eleverna i årskurs åtta fortfarande möjlighet att välja konfirmationsundervisning som elevens val.

I Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet står det att undervisningen inte får vara konfessionell, alltså lära ut hur man ska tro.
Göran Wallin är rektor på Nivrenaskolan, och han håller med om att delar av undervisningen på hans skola är konfessionell.

– Ja, det kan man säga, men det bygger på elevens val.

– Jag upplever det inte som ett brott mot undervisningen.

De som valt konfirmationsundervisning som elevens val har denna undervisning i kyrkan en eftermiddag varje vecka på skoltid, men Göran Wallin menar att det är de vanliga ämnena som inte får färgas av religion, och att elevens val inte räknas dit.

Det håller Jan Sydhof, chef på enheten för styrdokument på Skolverket, inte med om. Han säger att samma regler gäller för elevens val som för andra ämnen.

– Elevens val är tänkt att fördjupa och bredda kunskaperna i något av skolämnena. Undervisar man i religionskunskap är det ju kunskaperna om till exempel kristna människor och deras religion, medan konfirmationen har som uppgift att leda in i ett speciellt tänkande.

Jan Sydhof menar alltså att konfirmationsundervisning inte får finnas på schemat. Trots det är Göran Wallin inte speciellt orolig.

– Nej, jag oroar mig inte speciellt mycket. Den diskusionen får vi i så fall ta den dagen med Skolverket.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".