Västernorrland

Funktionshindrades rätt stramas åt

Reglerna för funktionshindrades rätt till personlig assistans kan bli strängare. Det kan bli konsekvensen om förslagen i en statlig utredning blir verklighet.

Danielle är flerhandikappad. Autism och utvecklingsstörning gör det svårt att prata. Personliga assistenten Gun Britt Andersson Har lärt sig att tolka hans kroppsspråk och hans alldeles egna teckenspråk.

Reglerna för att bli beviljad assistans för funktionshindrade ska bli mer enhetliga i landet enligt förslag i den statliga utredning som kom förra veckan. Västernorrland beskrevs i utredningen som ett av de mest generösa länen när det gäller att bevilja assistans.

Anita Edström hyser farhågor om vad förslaget kan innebära för hennes son och andra funktionshindrade.

– Hade inte han haft assistans så hade han fortfarande varit ett litet barn som hade behövt våran uppsyn hela tiden, säger Anita Edström.

Ingela Eriksson, vice ordförande på DHR, de handikappades riksorganisation, i Sundsvall, tror inte att det går att spara pengar utan att det leder till försämringar för funktionshindrade.

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".