Örnsköldsvik

Socialt projekt ska göra idrotten öppen för alla

Sedan 2004 har idrottsföreningen Järveds IF i Örnsköldsvik drivit ett projekt där man försöker motverka tidiga elitsatsningar och göra idrotten rolig för alla.

Idrotten ska vara rolig och öppen för alla. Det håller nog de flesta med om. Ändå förekommer det att idrottslag tidigt elitsatsar och de barn som inte anses tillräckligt bra får kliva åt sidan.

Det här är något som Järveds IF i Örnsköldsvik fått kommunala medel för att motverka. Från och med 2004 driver man ett socialt projekt, där både ungdomar och föräldrar får utbildning för att förbättra både den sociala och den sportsliga verksamheten.

Idrottsplatsen ska i projektet vara en mötesplats för alla. Även de som inte idrottar.

– Sedan november i fjol har vi drivit en fritidsgård. Där har vi tänkt att traktens ungdomar ska samlas, så de inte behöver hitta på något annat bus, säger Staffan Munther, ordförande i Järveds IF.

Järveds IF har fostrat många framgångsrika spelare under åren. Bland annat NHL-proffsen Marcus Näslund, Hans Jonsson och Henrik och Daniel Sedin.

Men föreningen kommer inte att satsa särskilt för att ta fram ännu fler stjärnor. I det sociala projektet är alla lika mycket värda.

– Vi toppar inte lagen, utan alla får spela lika mycket. Sedan vi startade det här projektet tycker vi att föräldrarna är mer delaktiga i föreningen och det är väl det vi har haft som mål också, säger Staffan Munther.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".