Örnsköldsvik

Örnsköldsvik får länets första miljöhus

Länets första kretsloppsanpassade flerbostadshus planeras just nu i Örnsköldsvik. Enligt planerna kan bygget påbörjas till våren.

Byggplanerna omfattar tre femvåningshus, med vardera 50 bostadsrätter.

Platsen där husen planeras ligger cirka 700 meter sydväst om Örnsköldsviks centrum och består av ett flackt parti av Varvsberget.

Sedan tidigare finns kretsloppsanpassade villor i länet, men det här blir det första flerbostadshuset med den här typen av miljölösning.

– När vi ritar sådana hus studerar vi flödena av vatten, luft och även material. Sedan försöker vi göra systemlösningar som påverkar miljön så lite som möjligt, säger Anders Nyqvist, som är arkitekten bakom husen.

Men den största förtjänsten med husen är, enligt Anders Nyqvist, den sociala funktion som husen kan fylla.

– Mitt i huset finns ett grönt rum som är varmt året om och där kan man mötas och finna gemenskap.

Men Anders Nyqvist säger också att samtidigt som den globala marknaden för kretsloppshus växer, har den  svenska byggbranschen ännu inte riktigt förstått potentialen.

– Det är ju bara att titta på hur det byggs i dag. Det byggs med lägsta godtagbara standard och tekniska lösningar som man måste reparera efter ett eller två år. Det är inte tillfredsställande. Vi måste bygga långsiktigt hållbart, allra helst i miljölänet Västernorrland, säger Anders Nyqvist.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".