Västernorrland

Arbetslösheten spås öka i länet

Idag kom nya siffror från arbetsförmedlingen som visar att arbetslösheten i Västernorrland är lägre vid månadsskiftet augusti/september i år än vid samma tidpunkt förra året. Samtidigt talar allt för att arbetslösheten kommer att öka under hösten och vintern.

Arbetslösheten har minskat med omkring 1000 personer och idag är drygt 5000 personer eller 3,3 procent av befolkningen i länet arbetslösa. Framför allt har andelen långtidsarbetslösa minskat.

Men västernorrland har fortfarande högre arbetslöshet än riket i stort. Länets 3,3 procent kan jämföras med rikets 2,5 procent.

– Vi upplever att vi fortfarande har en låg arbetslöshet i Västernorrland - den lägsta på många år, säger Michael Persson, arbetsförmedlingschef i Sundsvall. Men våra 3,3 procent ligger bland de högsta i landet och riket som helhet har 2,5 procent arbetslösa.

Allt talar också för att arbetslösheten kommer att stiga under hösten och vintern som en följd av försämringen på arbetsmarknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista