Västernorrland

Glada allianspolitiker

På måndagen presenterade regeringen sin budgetproposition. Lokalt i Västernorrland presenterades den i Örnsköldsvik, Sundsvall och Härnösand.
Totalt för våra sju kommuner sänks kostnaderna med 57 miljoner kronor redan första året, och för landstingets del ytterligare nästan 27 miljoner.

I Härnösand sa riksdagsledamoten Lena Asplund, moderat, från Sollefteå att sänkningen av arbetsgivaravgifterna är en viktig inkomstförstärkning för kommunerna och landstinget liksom för näringslivet.

– Vi har sparat i ladorna, nu får vi ta av förråden, sa moderata kommunalrådet Anders Gäfvert i Härnösand som är nöjd med det mesta i budgetpropositionen.

– Mer pengar kvar i plånboken för de som arbetar, sänkta skatter även för pensionärerna, satsning på integration och forskning och billigare att anställa när arbetsgivaravgiften sänks. Det är positiva stora satsningar i propositionen, enligt Gäfvert och Asplund.

Efter den här tredje skattesänkningen för dem som jobbar så kommer 97 procent att ha fått en tusenlapp mer i månaden, vilket var alliansens vallöfte, säger Lena Asplund.

Det Anders Gäfvert saknar i budgetpropositionen är satsningar på försvaret, inte bara en omfördelning av pengar mellan förbandsverksamhet och materialverksamhet.  Men beslut om detta kommer i vinter.

Förutom sänkningen av arbetsgivaravgiften så kommer det även specialdestinerade statliga pengar till bl.a. psykiatrin, främst barn- och ungdomspsykiatrin, och till förskollärarutbildning.

Många vägprojekt snabbas på och det kommer pengar till en bro över Sundsvallsfjärden samt till Ådalsbanan. Men exakt hur pengarna ska användas är ännu inte klart. Infrastrukturpropositionen presenteras i slutet av september.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

FAKTARUTA

Sänkningen av arbetsgivaravgiften med 1 procent kommer för kommunerna att innebära att kostnaden årligen sänks med:

Härnösand      5,9 miljoner
Kramfors         5,2 miljoner
Sollefteå          5,6 miljoner
Sundsvall      20,6 miljoner
Timrå               3,9 miljoner
Ånge                2,8 miljoner
Örnsköldsvik  12,5 miljoner

Landstinget Västernorrland: 26,7 miljoner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista