Elever vid Hola folkhögskola. Foto: Ulla Öhman
Kramfors

Hola showar

Framtidens skådespelare och musikalartister utbildas nu på en alldeles ny ettårig utbildning på Hola folkhögskola mellan Kramfors och Sollefteå.

En alldeles ny artistutbildning har startat i Västernorrland i höst. Det är Hola Folkhögskola som har tio elever, åtta tjejer och två killar, på ett ”Sceniskt förberedelseår”. Till den här utbildningen kommer många som själv övat och uppträtt i olika sammanhang, och läst inriktningar mot dans, musik och teater på gymnasienivå, men ännu inte känner sig riktigt mogna att söka vidare till högre utbildningar.

– Arbetsmarknaden är mycket tuff, säger Hans-Olof Furberg som är lärare, men då och då är det någon som lyckas att ta sig allra högst upp och man kan inte stoppa människors drömmar.

Men det kan finnas jobb för alla om man tänker på vad många olika nivåer det finns, som man kan sjunga, dansa och uppträda på. Här utbildas kanske även framtidens musiklärare och bakgrundsdansare, förutom toppartisterna, funderar Hans-Olof Furberg. Jimmi Edlund från Herrskog, Kramfors, har redan gått tre år på Ådalsskolans musikallinje och ser det här året som ett fjärde år. Hans dröm är att bli skådespelare och han har redan sökt vidare utbildning.

Linda Knutsson från Kramfors är undersköterska men drömmer också om skådespelarjobb.  Therese Broberg från Sundsvall vill jobba inom show- och musikalområdet. Det gäller att jobba hårt och veta vad man vill, säger hon. Hon tycker redan att hon under de fem första veckorna på Hola har blivit dubbelt så bra som hon var! Det är bra lärare och en bra kvalitet på utbildningen, tycker hon. Under året på Hola är det mest praktiska övningar i sång, dans och teater. Men en del teori finns också.

– Det är viktigt att lära sig bra engelska och att lära sig skillnaden mellan amerikansk och engelsk engelska till exempel, säger Hans-Olof Furberg, liksom att kunna olika dialekter på svenska.

– Vi lär oss också lite om kroppen och anatomin eftersom det är viktigt för dansare och skådespelare t ex, säger Jimmi Edlund.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista