Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Västernorrland

Mer jobb efter tandvårdsreform

Det nya tandvårdsstödet som infördes den 1 juli i år, har ställt till en hel del problem för länets tandläkare. Bland annat är det nu svårare att ge patienterna ett pris på behandlingen.

Tandvårdsreformen infördes första juli i år och innebär bland annat att patienter som behöver göra dyra behandlingar, som kostar över 3000 kronor, ska få mer ekonomiskt stöd, samtidigt som alla patienter får en tandvårdscheck.

Men för tandläkarna har det blivit mer jobb.

– Det har blivit mer administration och det är svårt att ge patienten exakta prisuppgifter och det betyder mer efterarbete för oss, säger Anna-Sara Blanck, tandläkare i Örnsköldsvik.

Att det blivit svårt att ge prisuppgifter beror dels på att direktuppkopplingen till Försäkringskassan ibland inte fungerar, samtidigt som det har blivit fler regler och bestämmelser som tandläkaren måste känna till för att kunna ge en korrekt prisuppgift.

John Kristoffersen är tandvårdssamordnare i Västernorrland.

– Inte har det blivit lättare. Men ska man göra stora behandlingar så har det blivit billigare generellt sett. Men det finns alltid saker som kan förändras och bli bättre och jag upplever att detta kan bli bättre för patienterna, säger han.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".