Örnsköldsvik

Star Wars ger mersmak

Ett nytt bolag, som ska kunna ta emot och anordna stora utställningar. Det är följden av den stora Star Wars-utställning som har visats i Örnsköldsvik under sommaren.

Örnsköldsviks museum och konsthall genomgår just nu en stor förändring. Väggarna målas om och museet återställs efter dom tre månader den stora Star Wars-utställningen har pågått. En utställning som visar rekvisita och scenografi från dom kända science-fictionfilmerna med samma namn. Utställningen har satt spår, det säger Karin Persson som är tillförordnad museichef i Örnsköldsvik.

Örnsköldsvik har fått mersmak. Fler stora utställningar och evenemang ska det bli i framtiden. Redan i november öppnar en stor utställning om Astrid Lindgren och i mars nästa år kommer en utställning om Leni Riefenstahl, kontroversiell dokumentärfilmare och fotograf, aktiv i tredje rikets Tyskland. Men framtiden kommer kräva en effektivare organisation.

59 749 besökare har sett utställningen. Ett besöksrekord för museet och mitt i prick skulle man kunna säga, med tanke på de 60 000 besökare man hade räknat med. Ekonomiskt betyder det att evenemanget har gått runt, till och med ett blygsamt plusresultat på 50000 kronor. Men naturligtvis kan man också räkna med positiva ekonomiska effekter för butikshandeln, hotellen och bensinstationerna. Effekter som är betydligt svårare att mäta.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".