Örnsköldsvik

Kvarka orsakar konkurshot

Ryttarklubben i Örnsköldsvik är i akut behov av en halv miljon kronor i bidrag för att inte försättas i konkurs.

Orsaken är att klubben tvingats ställa in all verksamhet sedan flera hästar drabbats av den smittsamma sjukdomen kvarka.

– Nu står hoppet till fritidsförvaltningen hos Örnsköldsviks kommun säger Bo Hallnäs, ordförande i ryttarklubben

Ryttarklubben i Örnsköldsvik befinner sig i en mycket pressad ekonomisk situation. Den grasserande hästhostan i stallarna gör att klubben har ett akut ekonomiskt behov på en halv miljon kronor.

– Vi har träffat kommunens företrädare och har hopp om att dom ska hjälpa oss ur den värsta krisen, säger Bo Hallnäs, ordförande i ryttarklubben.

I mitten av september drabbades den första hästen av den mycket smittosamma sjukdomen kvarka. Flera hästar har följt efter och omedelbart tvingades klubben ställa in all verksamhet. Detta slår nu väldigt hårt mot ekonomin.

– Vi får inte in några pengar men utgifterna finns ju kvar. Får vi inte hjälp så återstår inget annat än konkurs, säger Bo Hallnäs.

I fredags träffade Hallnäs kultur och fritidschefen i Örnsköldsvik: Siv Sandberg.

– Ryttarklubben kom med en mycket trovärdig redogörelse och tillsammans ska vi lösa det här, säger Siv Sandberg idag i en kommentar.

Men inte förrän i morgon tisdag är hon beredd att säga hur mycket pengar kultur och fritid kan gå in med. För att inte hästarna ska drabbas av kvarka i framtiden vill ryttarklubben bygga ett karantänsstall i området ute på Svedjeholmen.

-Vi sökte bygglov för snart två år sedan. Och för att inte bygglovet ska gå ut måste vi börja bygga under våren. Det handlar om den kostnad på c:a en halv miljon kronor, avslutar Bo Hallnäs.

Lennart Sundvall
lennart.sundvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista