Härnösand

Politiskt rävspel

De borgerliga partierna i Härnösand kämpar för att hålla ihop alliansen efter att två moderater vid senaste kommunfullmäktige sa nej till vårdnadsbidrag, trots tidigare enighet i alliansen att rösta igenom beslutet.
Frågan bordlades och ska avgöras slutgiltigt vid nästa fullmäktige i slutet av oktober. Röstar de båda emot även då så vinner oppositionen och det blir inget vårdnadsbidrag.

Men Sigge Tjernlund som tillsammans med sin fru och partikollega Margaretha Tjernlund röstade mot vårdnadsbidraget vill inte säga hur han kommer att göra.

Det pågår febril aktivitet för att rädda alliansen i Härnösand och det är lätt att ana ett politiskt rävspel bakom kulisserna.
Sigge Tjernlund röstade mot vårdnadsbidraget sedan han förlorade kampen om vindsnurrorna på Härnön, där han inte ville att kommunen skulle satsa pengar, men Tjernlund själv vill inte säga att han ställt ultimatum.

– Men om en grupp kan gå ifrån en överenskommelse om vindkraften i kommunstyrelsen så behöver inte heller jag hålla tidigare överenskommelser utan kan rösta efter min egen övertygelse, säger Sigge Tjernlund.

– Det är inte ett ultimatum utan en vanlig diskussion som det alltid blir, säger han.

– Nu tror jag i slutändan att det kommer att lösa sig med vårdnadsbidraget, säger Sigge Tjernlund.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista