Hjälpligt försök att limma fast vävtapeten på väggen igen.
Härnösand

Murbergsskolans klassrum oacceptabla

Trasiga tapeter, gardinlösa fönster, ofräscht och slitet. Så ser det ut i femteklassarnas klassrum på Murbergsskolan i Härnösand.  Fram till nu har eleverna gått i tillfälliga lokaler eftersom skolan håller på att byggas om, men när de för någon dag sedan fick flytta tillbaka så var inget åtgärdat i dom gamla slitna klassrummen.

Ulla Vallin är farmor till en pojke i femman och hon blev bestört när hon såg hur klassrummet ser ut.

– Vävtapeterna håller på att lossna från väggarna.

Här har man försökt täcka över de värsta hålen med kartor.

– Skåpen är slitna, väggarna omålade och det hänger inga gardiner i fönstren. I det ena klassrummet är en fönsterruta sönderslagen och igentejpad med plast.

– Allt ser ofräscht och smutsigt ut, men det beror inte på dålig städning utan på att det är så slitet.

Ulla Vallin tror inte att några vuxna skulle vilja arbeta i sådana lokaler. Hon är också orolig över att barnen ska börja vandalisera och förstöra i klassrummen och kapphallen. Det känns nog inte meningsfullt att vara försiktig med möbler och klassrum när det ser så fult ut redan från början, menar hon.

Ulla Vallin har kontaktat både skolledning, skolpolitiker och Kungsleden som äger skollokalerna i Härnösand. Men trots att alla är överens om att det behövs upprustning så kan hon inte få några svar om när det ska ske.

– På Kungsleden skyller man på att det inte finns några målare att tillgå, säger Ulla Vallin. Det ska repareras och rustas upp under något lov, säger Kungsleden enligt Ulla, men vilket lov det handlar om, och ifall det ska ske i år eller ens nästa år, det kan hon inte få något svar på.

Skolpersonal som Radio Västernorrland talar med på Murbergsskolan säger att det är väldigt dåliga lokaler som genast skulle behöva rustas upp.

I ett förråd intill det ena klassrummet hänger lösa kablar av något slag.

Läraren jag pratar med är orolig för att det ska finnas elektricitet i kablarna och att barn ska kunna skadas. Därför får inga barn vistas i rummet men det är svårt att hålla reda på så många barn. Varför inte ta bort eller åtminstone täcka över alla kablar som hänger lösa, undrar hon.

Nu kräver Ulla Vallin att politikerna i skolnämnden gör nånting omedelbart. Under höstlovet måste lokalerna rustas upp!

Härnösands kommun bör inte betala full hyra för så undermåliga lokaler menar hon.

Både Ulla Vallin och de lärare som Radio Västernorrland pratat med tycker att man borde ha låtit eleverna gå på Franzenskolan medan man bygger om på Murbergsskolan.

-På så sätt hade alla elever kunnat få komma till en skola i bra skick och med fina klassrum som man får arbetsglädje i, säger Ulla Vallin.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista