Örnsköldsvik

Ryttarklubben räddad

Den akuta konkursrisken är nu över för ryttarklubben i Örnsköldsvik. I mitten av september fick klubben stänga ridskolan då flera av hästar insjuknade i den smittosamma sjukdomen kvarka.

Nu går Örnsköldsviks kommun in med sammanlagt 450.000 kronor så att klubben kan betala löner och fodret till hästarna.

Det akuta konkurshotet mot ryttarklubben i Örnsköldsvik med drygt 600 medlemmar är undanröjt. Tillväxtavdelningen hos Örnsköldsviks kommun går in med 300.000 kronor och kultur och fritidsnämnden betalar redan nu ut 150.000 kronor i förskott på det kommande anläggningsbidraget.

Ridskolan i Örnsköldsvik fick stängas i mitten av september på grund av att flera av hästarna drabbades av den mycket smittosamma sjukdomen kvarka.

-Vi ser det här nästan som en katastrof då det berör väldigt många människor, säger Peter Holmquist, chef för tillväxtavdelningen hos kommunen.

-Därför har vi efter moget övervägande bestämt oss för att gå in med dom här pengarna.

Ryttarklubbens ordförande Bo Hallnäs är nöjd med uppgörelsen:

-Vi ska vara tacksamma över kommunens handlande. Utan pengarna hade vi ett direkt konkurshot mot oss.

Ryttarklubben uppskattar att det måste in en dryg halv miljon kronor inom kort tid. Bo Hallnäs utesluter därför inte att det kan bli tal om höjda rid och medlemsavgifter.

-Vi får se men helt klart måste våra medlemmar ställa upp och jobba ännu hårdare efter den här smällen.

Ryttarklubbens ordförande säger att ridskolan förmodligen kan öppna igen i början av december.

Lennart Sundwall

lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista