Härnösand

Jazz och genus

Jazzen som den borde se ut - med lika många kvinnliga som manliga musiker på scen. Det handlar projektet Perfect Harmony om. På kvällarna spelar man på jazzklubbar runt om i Sverige, och på dagarna träffar man högstadieelever och pratar om jazz och genus.

Under onsdagen vad Projektet Perfect Harmony i Härnösand. Innan besöket på jazzklubben besökte musikerna högstadieeleverna på Landgrensskolan och Kiörningskolan.

Musikerna dök upp som överraskningar på korta besök i olika klassrum, spelade och sjöng och pratade med eleverna om jazz och om musik.

Cecilia Persson, jazzmusiker, som var inne hos en åttonde klass på Kiörningsskolan säger att hon egentligen inte alls vill prata om könet på musikerna.

– Det är att vi spelar som är det viktiga, inte om vi är män eller kvinnor. Det vill vi inte tjata om. Däremot kan vi vara förebilder genom att eleverna ser oss, ser att två unga tjejer kan syssla med jazz.

Ylva Norberg i klass 8:3 hade precis som övriga elever i klassen inget särskilt förhållande till jazzen. Däremot spelar hon själv piano på fritiden och tycker att improvisationerna som hon hörde var intressanta:

– Men jag tycker inte det är konstigt med två tjejer som spelar jazz, säger hon.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista