härnösand

Irriterat om vårdnadsbidrag

– Vårdnadsbidraget måste införas i Härnösand, något alternativ finns inte. Det säjer kristdemokraten Willis Bergquist som kommentar till den senaste tidens turbulens i Härnösandspolitiken efter att två moderater överraskande sa nej till vårdnadsbidraget i kommunfullmäktige.

– Om drygt två veckor kommer frågan upp igen och då blir det ja till vårdnadsbidrag, säger Willis Bergquist, något annat är otänkbart.

Sedan den överraskande bordläggningen av frågan vid förra fullmäktige då majoriteten inte lyckades ena sig, så har det rått febril aktivitet inom alliansen i Härnösand, men till syvende och sist är det en intern moderat fråga att se till att alla röster för, säger en tydligt irriterad Willis Bergquist.

Vårdnadsbidraget är en av de frågor som finns med i överenskommelsen som allianspartierna i Härnösand skrev under strax efter valet. Nu, halvvägs in i mandatperioden skakas alltså samarbetet av makarna Sigge och Margareta Tjernlunds nej till vårdnadsbidrag. I Sigge Tjernlunds fall som en direkt följd av att han själv inte fick som han ville i frågan om vindkraften på Härnön.

-Men han kan inte ta ut sin besvikelse på KD och vårdnadsbidraget, säger Willis Bergquist.

Det finns nu signaler som tyder på att det blir ja till vårdnadsbidrag när fullmäktige i Härnösand möts igen den 27 oktober. Hur beslutet ska baxas igenom och vilka eventuella andra löften som krävs återstår att se.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista