Sundsvall

Ny föräldrautbildning har startat

Familjeverkstan, en utbildning för föräldrar med barn mellan 3 - 12 år gamla har startat i Sundsvall. Det är kommunen tillsammans med tre studieförbund som dragit igång utbildningen med syfte att föräldrarna ska utveckla sitt föräldraskap.
– Jag tror på positiv förstärkning och planering. När det blir stressigt beror det ofta på mig och inte på barnen, säger Lina Gustavsson.

Utbildningen startade tidigare i veckan med ett tiotal föräldrar i Granloholm, Sundsvall. Föräldrarna får under åtta träffar se på filmer som visar konkreta situationer när problem uppstår mellan föräldrar och barn. Sedan diskutera om till exempel rädslor, gränssättning och hur man belönar sitt barn. Utbildningen leds av Carina Söderlund på Bilda studieförbund.

– Att föräldrarna ska känna sig mer bekväma i sin föräldraroll och att de reflekterar över vilket familjeliv de egentligen ha. Det gör att vi får barn med bättre självkänsla, säger Carina Söderlund som jobbar som självförtroendetränare för barn- och ungdomar.

Det kostar ingenting att gå utbildningen och om det fungerar bra kommer verksamheten att utökas till ytterligare sex platser i Sundsvall. Martin Johansson är ordförande i barn och utbildningsnämnden i Sundsvall.

– Vi hoppas att utbildningen permanentas och att alla föräldrar i kommunen får ta del av den, säger Martin Johansson.

Och Lina Gustavsson tror att utbildningen kommer att ge henne och hennes barn mycket.

– Ja det tror jag, just att stärka barnens självkänsla är ju jätteviktigt, säger Lina Gustavsson en av föräldrarna på utbildningen familjeverkstan i Sundsvall.

Satsningen på Familjeverkstan är ett samarbete mellan Sundsvalls kommun och studieförbunden Bilda, ABF och NBV och kommer att genomföras i projekt i Sundsvall under hösten och våren. Efter avslutat projekt ska utvärdering ske och därefter beslutas om eventuell fortsättning och utökning. De utvalda förskolorna finns i Granloholm, Ljustadalen, Forsa-Mjösund, Skönsberg, Stöde och Matfors samt den öppna förskolan Kryddan i Sundsvall.

Materialet Familjeverkstan har finansierats av socialdepartementet och Statens Folkhälsoinstitut.

Christer Suneson
christer.suneson@home.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista