Västernorrland

Arbetsmiljöverket gör skillnad på sjukhusen

Hittills i år har Arbetsmiljöverket vid fem till sex tillfällen utfärdat vite mot Sundsvalls sjukhus för så kallad korridorvård. Men det är skillnad på en felplacerad säng i Sundsvall och en felplacerad säng i Örnsköldsvik.I Sundsvall kostar en felplacerad sjuksäng 100 000 kronor i vite. Men i Örnsköldsvik och Sollefteå kostar samma säng bara 30 000 kronor.

– Vi såg att överträdelserna i Sollefteå och Örnsköldsvik upphörde. Däremot fortsatte beläggningarna i trånga utrymmen vid i första hand medicinkliniken vid Sundsvalls sjukhus. Därför beslutades att vitet skulle höjas till 100 000 kronor per vårdsäng, säger Eva Åström, som är arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverkets distrikt i Härnösand.

Hittills i år har Arbetsmiljöverket utfärdat vite mot Sundsvalls sjukhus vid fem till sex tillfällen. Det innebär minst 500 000 kronor. Men det är inte alla av Arbetsmiljöverkets tio distrikt som har den här typen av förbud mot så kallad ”korridorvård”. I Jämtland finns till exempel inte det här förbudet över huvudtaget.

Men vad krävs då för att förbudet ska tas bort även i Västernorrland?

– Det skulle krävas att vi ser att sjukhuset har löst de här problemen och att det därför är onödigt att ha ett sådant här beslut, säger Efva Åström.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista