Inte Märta Norberg här heller...
Västernorrland

Ingen kvinna står staty i länet

Det finns inte en enda känd kvinna som står staty i västernorrland, det har vi berättat om tidigare idag i länsnyheterna.
Märta Norberg 86 år gammal från Örnsköldsvik och mycket framgångsrik skidåkare på 50 och 60 talet är kanske den kvinna som kommit närmast.
Hemma i Sidensjötrakten, efter länsväg 335, finns en staty som heter skidåkerskan. Helt gjord efter ett foto på Märta Norberg.

Med sex SM guld och två VM brons i stafett tillhörde Märta Norberg under många år sverigeeliten på skidor.

Det är därför hon nu står staty efter länsväg 335 mellan Sidensjö och Sollefteå, bara ett stenkast från sitt föräldrahem.

Visserligen inte namngiven, för det tillät inte skrivningen hos Nätterlunds stiftelse som stod för pengarna, men helt gjord efter ett foto på Märta Norberg.

Hon tycker själv att det är synd att inte fler kvinnor syns på det här sättet och Märta har två givna favoriter som blivande statyföremål; Kaj Gullmar och Magdalena Forsberg.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista