Västernorrland bra på hörselutrustning, enligt HRF
Västernorrland

Landstinget hörsammar HRF’s behov bra

Det är stora skillander i vården av hörselskadade i landet. Det visar en undersökning som HRF, de hörselskadades riksförbund gjort. Men Västernorrland är bland dom bästa landstingen enligt statistiken.
Anette Birgerssen, chef på hörselcentralen i västernorrland, tror det beror på det inte finns några restriktioner kring utprovningen av hörapparater
Det som styr här är enbart patienternas behov:

HRF:s undersökning visar hur stor andel avancerade hörapparater respektive landsting köper in. I västernorrland tillhör var fjärde hörapparat av den mest avancerade kategorin. Sämst i landet är Gävleborg där bara fyra procent av hörapparaterna är av den avancerade sorten.

HRF:s rapport visar också att ungefär två av tre som hör dåligt har inte fått hörselvård, och att många väntar länge med att söka vård.

Anette Birgersson på hörselcentralen är noga med att betona att man den som provar ut hörapparaten alltid väljer det billigaste möjliga alternativet, men att det är patientens behov som avgör.

Men hon vet inte om patienterna i framtiden kommer få samma höga standard på hörapparaten

Gunilla Lindros
gunilla.lindros@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista