Vikigt med bra bemötande i vården
Västernorrland

Etikåret om bra bemötande

På tisdagen inleddes Etikåret 2008-09 inom Socialtjänsten i Härnösand.
Över 800 anställda lyssnade på ett föredrag som handlar om hur man får människor att känna sig välkomna och vikten av ett bra bemötande.

Det sker viktiga möten i inom socialtjänsten, vården och omsorgen varje dag, säger Anders Engelholm som är MAS (medicinskt ansvarig sjuksköterska) i Härnösands kommun och projektledare för Etikåret.

-Det kan handla om en människa som är i livets slut och om anhöriga som är i sorg. Inom socialtjänsten möter vi människor som kommit snett, kanske börjat missbruka och kommer för att få stöd och hjälp.

-Ett gott bemötande och ett socialt synsätt som väkomnar dessa människor i deras situation är ett måste för att skapa goda relationer mellan hjälpare och mottagare, säger han.

Etikåret kommer att fortsätta med fler utbildningsdagar. Samtidigt ska också lokala studiecirklar eller dialogsamtal genomföras i alla verksamheter.

Marie Törlund som jobbar på ett demensboende och Britt Näslund som är personlig assistent tycker båda att utbildningsdagen var givande.

Det händer då och då att man hamnar i situationer där man behöver hjälp för att veta hur man ska göra, men oftast går man efter sin egen känsla, säger de båda.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".