Västernorrland

Sundsvallselever lär om kronor och ören

Allt fler ungdomar i landet har skulder till kronofogden.
Nu är kronofogden och konsumentverket tillsammans med finansinspektionen ute på en skolturne för att prata ekonomi med gymnasieelverna.
Idag var det Sundsvalls tur.

Allt fler ungdomar i landet har skulder till kronofogden. För att lösa problemet har kronofogden tillsammans med konsumentverket och finansinspektionen gett sig ut på en skolturné för att prata ekonomi med gymnasieeleverna. Idag var det Sundsvalls tur.

Förra året var det totalt 847 ungdomar i länet som var skuldsatta hos kronofogden, i slutet av augusti i år var siffran uppe i 888. Petra Rosvall från kronofogden säger att orsaken till varför alltfler unga mellan 18 och 25 år blir skuldsatta är flera.

-– Det kan bero på okunskap. Men utbudet är idag enormt och det finns ett stort tryck av att man ska konsumera. Dessutom är det lätt att få krediter, säger hon.

De hoppas nu att skolturnén ska ge ungdomarna mer kunskap i privatekonomi så att de ska kunna undvika att hamna i kronofogdens register. Om en person får en betalningsanmärkning kan det leda till olika konsekvenser.

-– Det kan bli svårt att få hyreskontrakt, lån, telefon abonnemang eller huvudtaget skriva ekonomiska avtal, säger Petra Rosvall.

Jannica Lundin är en av eleverna på Hedbergska gymnasiet som fick besök av myndigheterna. Hon tycker att hon i dagsläget redan har bra koll på sin ekonomi.

-– Jag har en egen lägenhet så då måste man planera varje månad, säger hon.

Helene Nyberg
helene.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista