Sundsvall

Överfulla bussar åker förbi resenärer

Överfulla bussar tvingas åka förbi väntade resenärer på hållplatser på grund av platsbrist. Så ser situationen ut på vissa turer i Sundsvall och det är framför allt på morgonen och på eftermiddagarna när folk pendlar mellan skola och jobb som det blir problem.

Vi åkte med buss 1 från Alnö till centrum under fredagsmorgonen och pratade med passagerare och busschaufförer om situationen. Louise Nordman bor på Alnö och åker buss alla dagar i veckan till och från skolan.

– Vi brukar vanligtvis åka 07.42 och då är det proppfullt med folk på bussen. Bussen åker till och med förbi folk som står och väntar, säger Louise Nordman.

Den tur som vi åkte med blev snabbt full och det var mycket folk som stod i mittgången. Men att det blir fullt på bussen är inte ovanligt enligt busschaufförerna. Erman Diari körde turen i morse mellan Alnö och Navet i Sundsvalls centrum.

– Det är ganska vanligt att det blir fullsatt och att folk blir lämnade på hållplatserna. Det krävs extra bussar, säger Erman Diari.

Men under den tiden som vi åkte med så behövde Erman Diari inte åka förbi några väntande passagerare.

– Just nu fungerar det ganska bra, men jag tror att under vintern så kommer det inte att fungera. Det blir katastrof och jag tror att vi kommer att lämna mycket folk på hållplatserna, säger Erman Diari.

Per Eriksson på Din Tur har hand om busstrafiken i Sundsvall och trodde att problemet sedan tidigare var löst.

Det är busslink som måste förstärka där det svämmar över och vad jag förstår så har de börjat med det. Man ska som passagerare komma med varje tur och är det fortfarande ett problem så måste vi ta upp det, säger Per Eriksson.

Annie Granzell
annie.granzell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".