Foto Scanpix
Västernorrland

Diabetesvården i Västernorrland är dålig

Diabetesvården i Västernorrland är fjärde sämst i landet. Utifrån svenskt diabetesindex har informations- och analysföretaget Health Consumer Powerhouse jämfört Sveriges 21 landsting. Västernorrland klättrar till en 18 plats i år vilket är en förbättring från tidigare år då man låg sist.

Bengt Jonsson bor i Sundsvall och har själv diabetes och är mycket kritisk till diabetesvården i landstinget Västernorrland.

– Jag är inte särskilt förvånad, så har det varit de senaste två, tre åren. Diabetesvården i Västernorrland är dålig, resultatet är dåligt, tillgängligheten är dålig och det är ju väldigt negativt, säger Bengt Jonsson.

För att rankingen ska bli bättre behöver landstinget i Västernorrland bland annat korta väntetiderna till njur- och ögonmottagningen, diabetikerna behöver få sina ögon undersökta regelbundet och rapporteringen till Nationella Diabetes Registret måste förbättras.

– Om andra landsting kan fixa det här, varför kan inte Västernorrland göra det, säger Bengt Jonsson.

Landstingsrådet i Västernorrland, Eva Söderberg är väl medveten om bristerna som finns inom diabetes vården men tycker att det är positivt att Landstinget i Västernorrland klättrat i placeringslistan från sista plats till en 18:de plats.

– Det är faktiskt så att vi har varit dåliga på att registrera diabetikerna och det finns en del som vi behöver titta vidare på. Det handlar om ögonbottenundersökningar och det handlar fotvård, säger Eva Söderström.

Arbetet med att bli bättre på att registrera diabetikerna till det Nationella Diabetes Registret är i full gång inom landstinget menar Eva Söderberg.

Resultatlista Diabetesindex 2008
1. Jönköping
2. Västerbotten
3. Blekinge
4. Kronoberg
5. Dalarna
6. Halland
7. Östergötland
8. Norrbotten
9. Örebro
10. Kalmar
11. Västra Götaland
12. Jämtland
13. Södermanland
14. Västmanland
15. Värmland
16. Uppsala
17. Gävleborg
18. Västernorrland
19. Stockholm
20. Skåne
21. Gotland

Källa: Svenskt Diabetesindex 2008

Annie Granzell 
annie.granzell@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista