Rödlistad fisk är lätt att hitta i länets frysdiskar
Västernorrland

Rödlistad fisk säljs, trots rekommendationer mot

Rödlistad fisk, alltså fiskarter som hotas av utfiskning, är vanligt förekommande i frysdiskarna hos alla stora livsmedelskedjor. Sveriges Radio Västernorrland har undersökt 12 butiker i tre av länets kommuner (Sundsvall, Timrå och Härnösand) och det visar sig att alla besökta butiker säljer rödlistad fisk och alltså inte följer WWF, Världsnaturfondens, rekommendationer att låta bli.

Barbro Nordin från Ljustadalen, Sundsvalls kommun, är medveten om att det finns rödlistade fiskarter men tror inte att folk i allmänhet inte bryr sig om att ett flertal fiskarter hotas av utfiskning.

De kunder som Sveriges Radio Västernorrland pratar med känner till att det finns rödlistade fiskar, fiskar som hotas av utfiskning. De säger också att dom tänker på det men det är väldigt olika från kund till kund hur det påverkar vilken sorts fisk dom stoppar i varukorgen.

Men alla överens om en sak; ett stort ansvar ligger på butikerna, som faktiskt har  rödlistad fisk till försäljning.

Erika Björkudd, på Botniafisk på Coop Forums färskfisk-disk i Birsta strax norr om Sundsvall, håller med om att ett stort ansvar ligger på dom som inköpare och även fast vi hittar flera rödlistade fiskar i både frys- och färskdisken säger hon att det är något dom försöker undvika,

– Vi försöker ju att undvika att ta in det, det gör vi men jag tror folk behöver bli mer medveten. Vi har fiskens ursprung utsatt på fiskdisken, säger Erika Björkudd, på Botniafisk på Coop Forum i Birsta, norr om Sundsvall.

Hon berättar också att det är känsligt att plocka bort rödlistad fisk ur deras sortiment då deras butik är relativt nyöppnad och de då skulle riskera att förlora kunder.

Inger Näslund, WWFs fiskexpert är förvånad över att det fortfarande finns kvar rödlistad fisk i butikerna då flera butikskedjor har sagt att de vill försöka fasa ut det rödmärkta.

På frågan vad den enskilda konsumenten kan göra svarar hon att man ska ställa frågor.

– För det första ska man fråga i butiken om man verkligen vet var denna fisk kommer ifrån, sedan ska man också fråga efter en tydligare märkning.

Rödspätta, Hälleflundra, Tunga, Havsfiskad Lax eller Lax som inte är kravodlad, Marulk, Tropiska Räkor, Blåfenad Tonfisk, Torsk och Ål, är alla exempel som Världsnaturfonden rödlistar.

Research/Reporter
Christer Sunesson
christer.sunesson@sr.se

Reporter
Per Thyrén
Therés Ulander
theres.ulander@sr.se
Annie Granzell
annie.granzell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista