Rullstolsburen i uppförsbacke. Foto Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Kramfors

Nya gångbron inte för funktionshindrade

Den planerade vägbron i Kramfors som ska byggas över järnvägen och riksväg 90 får kritik för sin utformning. Enligt ritningarna blir den så brant att funktionshindrade i rullstol inte har en chans att ta sig över bron.

– På en sträcka av 140 meter blir det en höjdupptagning på över sju meter, säger Sven-Åke Sjödin, själv rullstolsburen och tillgänglighetskonsult.

Det är inte många i rullstol som kommer att klara av det här. I samband med ådalsbanan kommer en vägbro med tillhörande gång och cykelbana att byggas i anslutning till Ringvägen och Stationsgatan.

Lutningen blir drygt 6 procent och enligt Sven-Åke Sjödin är det här helt emot boverkets regelverk. Sjödin anser också att bredden på gång och cykelvägen inte alls håller måttet.

– Det kommer inte att finnas några möjligheter att cyklister och gående eller människor i rullstol att kunna mötas, säger Sjödin som är kritisk i sin rapport till Kramfors kommun.

Staffan Östman som är chef för den tekniska förvaltningen medger att det till viss del är en fråga av ekonomisk natur men att kommunen och banverket kommer att bygga enligt det regelverk som finns.

Alternativet för de funktionshindrade blir att ta sig till den så kallade Kurredoren, en gångbro som ligger 500-600 meter bort från den aktuella vägbron.

Lennart Sundwall
lennart.sundwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".