Fisk som fiskas utanför Norge skickas till Thailand för att fileas och paketeras innan den når våra frysdiskar.
Västernorrland

Fisk fångas i Norge men paketeras i Thailand

Fisk som fångas strax utanför Norges kust, fileas inte på plats utan skickas till bland annat Thailand för att fileas. Detta är något som kunder reagerar på och tycker är vansinnigt ur miljösynpunkt.

– Helt vansinne, helt vansinne… det är billigare arbetskraft, det är det dom jagar. Men miljömässigt sätt så är det vansinne, säger Ove Rask från Kramfors när Sveriges Radio Västernorrland möter honom vid en fiskfrysdisk i en av länets större butikskedjor.  

Sveriges Radio Västernorrland har tidigare undersökt ett flertal butiker i Västernorrland där det visar sig att det är lätta att hitta rödlistad fisk till försäljning, alltså fisk vilken hotas av utfiskning. I frysdiskarna kunde vi också hitta paketerad fisk från tillexempel Norge, som fångas i Norge och sedan skickas till Thailand för att fileas och förpackas.

Men Inger Larsson, fiskansvarig på Findus, försvarar händelseförloppet och menar att det är miljöneutralt då fisken handfileas i Thailand och att man då får ut mer av fisken än om den skulle maskinfileas i Norden.

– Väldigt lätt att tro att det här med transporterna har en så stor klimatpåverkan. Men transportern går med stora containerfartyg, det blir miljöneutralt, säger Inger Larsson.’

Reporter
Per Thyrén
Therés Ulander

theres.ulander@sr.se
Christer Sunesson
christer.sunesson@sr.se
Annie Granzell
annie.granzell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista