1 av 2
2 av 2
Höga kustenbron, Foto SR
Örnsköldsvik

Inga extra pengar för världsarvet

Det är nu åtta år sedan Höga kusten i Ångermanland togs upp på Unesco:s världsarvslista. Men pengar för att förvalta den här prestigefyllda utnämningen får tas ur kommunens och länsstyrelsens redan hårt ansträngda kassa.

Det är FN-organisationen Unesco som upprätthåller en lista över världsarv och det står medlemsländerna fritt att nominera objekt till listan.

Därefter beslutar en världsarvskommitté huruvida objektet uppfyller de krav och kriterier som finns i konventionen.

Men med den här utnämningen följer ingen särskild budget, utan pengar för förvaltningen får tas ur kommunens och länsstyrelsens egna fickor.

Och det här har varit en begränsning för utvecklingen av världsarvet, säger Mats Henriksson som är länsarkitekt i Västernorrland.

– Jag tycker det är fel. Är det Sverige som stat och nation som nominerar någonting, tycker jag också att både pengar och ansvar ska följa med, säger han.

På andra håll i världen har man varit betydligt mer generösa från statens sida. I Sydafrika, som fick ett världsarv samtidigt som Höga kusten, avsattes 100 miljoner kronor för att jobba med utveckling och förvaltning av världsarvet, berättar Mats Henriksson.

Men det är inte bara pengafrågan, som så här åtta år senare kan ses som en brist.

– Vi har ju också organisationen som har varit lite darrig. Vem ansvarar för vad? Där borde vi redan från början ha hittat en tydligare organisationsstruktur mellan kommuner och länsstyrelse, säger Ulf Breitholz, utvecklingschef vid Kramfors kommun.

Marcus Olofsson Melinder
marcus.olofsson_melinder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista