Härnösand

Höjd fart - sedan sänkt

Hastigheten i korsningen på E4 i Älandsbro där två personer omkom i en svår trafikolycka i augusti i år kommer troligen att sänkas. Men innan farten kan sänkas så måste den höjas!

Det är en märklig situation som har uppstått vad gäller hastighetsbegränsningen förbi den olycksdrabbade E4-korsningen mot Ulvvik och Hemsön i Älandsbro.

Det är nämligen länsstyrelsen som genom en lokal trafikföreskrift fattar beslut om hastigheten förbi just den här korsningen, men det har man inte kunnat göra innan vägverket klassat vilken hastighet som hela vägsträckan ska ha.

Nu när vägverket har sagt 80 km/timmen och skyltat om, så kan länsstyrelsen i sin tur sänka hastigheten vilket förmodligen också kommer att ske, det finns redan ett förslag till beslut. På fredag ska landshövdingen eller hans ställföreträdare fatta beslut, säger Barbro Nyberg på länsstyrelsen.

Men just nu är det alltså höjd fart som gäller, 80 kilometer i timmen för trafik som kör norrut.

Vägverkets informationschef Lennart Helsing säger också att det görs en förstudie över bl.a. den här korsningen och den kommer troligen att byggas om. Men det kommer inte att ske inom de närmaste åren, tror han.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista