Västernorrland

Mittuniversitetet får småpengar

När regeringen satsar fem miljarder i nya forskningspengar får Mittuniversitetet en liten tugga av kakan. 11,3 miljoner av pengarna går till Mittuniversitetet.

11,3 miljoner av de nya pengarna går till mittuniversitetet, vilket ändå är en ökning med 6,4 procent. Under åren 2009-2012 får forskningen 5 miljarder kronor vilket är den största satsningen någonsin i Sverige.

Men Mittuniversitetets rektor Anders Söderholm är kritisk.

- Jag ser med oro på den enögdhet som präglar systemet som fördelar resurserna, säger han. Regeringen tillför fem miljarder till forskning de närmaste åren. Alla högre lärosäten kommer att få höjda anslag. Men satsningen fördelas ojämnt.

Anders Söderholm ser propositionen som ytterligare en förskjutning av resurser från mindre orter till storstäder.

- Utfallet är i och för sig bättre för oss än för flera av de andra nya universiteten, men i stort är det här en del av en strukturomvandling som gynnar de gamla etablerade lärosätena i storstadsregionerna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista